20 yılık `Altınova` Davası Kırıkkale'de görülüyor

20 yılık  `Altınova` Davası Kırıkkale

Muş'un Altınova beldesinde 1993 yılında 9 kişinin yakılması olayını gerçekleştirdiği iddia edilen 3 asker ve bir polis hakkındaki dava güvenlik gerekçesiyle Kırıkkale'de görülüyor.

12 AVUKAT SAVUNDU
Muş`un Korkut ilçesine bağlı Altınova beldesinde terör örgütüne yardım ve yataklık ettikleri iddiasıyla 1993`te evleri ateşe verildiği iddia edilen ve aynı aileden 9 kişinin yanarak ölmesine neden olan olayla ilgili, yakınlarının başvurusu üzerine açılan davanın duruşması Kırıkkale’de görülmeye başlandı. Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, sabah ve öğlen olmak üzere iki oturum halinde yapıldı. Duruşmaya Muş Milletvekili Sırrı Sakık, olayda 7 çocuğu ve eşiyle birlikte öldürüldüğü iddia edilen Mehmet Nasır Öğüt`ün hayatta kalan tek kızı Aysel Öğüt, eşi Abdullah Öğüt, ağabeyi Mehmet Eşref Öğüt ve yakınları katıldı. Aileyi, 12 avukat savunurken, İnsan Hakları Derneği üyeleri salonda hazır bulundu.

YARGIYA TESLİM ETTİK
Duruşmaya verilen arada BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık adliye binası önünde gazetecilere açıklamada bulundu. İlk kez bir mücadeleden müzakereye dönüşen bir sürecin yaşandığını ifade eden Sakık, “Gerçekten Türkiye’de iç barışımızı inşa edeceksek geçmişimiz ile yüzleşeceksek katilleri bulmalıyız. Yargıya teslim etmeliyiz. Hepimizin huzurun ve hukukun üstünlüğünü yakalamalıyız. İlk kez bir mücadeleden müzakereye dönüşen bir süreci yaşıyoruz, işte bir tarihi fırsattır geçmişimiz ile yüzleşip kim ki halka karşı suç işlemiş ise onları alıp yargılamaktır. Başbakan 2005 yılında Diyarbakır’da “Büyük devletler geçmişi ile yüzleşen devletlerdir geçmişi ile yüzleşip geleceği birlikte inşa edelim” diyordu, bu dava 1993 yılında Muş’un Altınova beldesinde failleri belli, üniformaları ve apoletleri, askeri araçları ile geldiler ve cinayet işlediler. Bu davanın failleri devlettir. Bizim uzun süredir hukuk mücadelesi uzun süredir parlamentoda bunları seslendirmemiz ve hukukçu arkadaşlarımız, insan hakları savunucularının çabasıyla 20 yıl sonra dava açıldı.” dedi.

DAVANIN TAKİPÇİSİYİZ
BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Avukat Meral Danış Bektaş ise, davanın takipçisi olduklarını ifade ederek, “Bu gün (Vartinis) Altınova davasının bu gün Kırıkkale’de ilk davası yapılıyor. Büyük bir mücadele sonucunda bu dava açıldı. Yargılama devam ediyor. Şunu ifade etmek istiyoruz. Bu katliam Kürdistan’da Kürt Coğrafyasında yaşanılan katliamlardan bir tanesi. Bunun gibi onlarca katliam yapılmıştır ve halen tutuklu değildirler. Sanıklar tutuklu değiller. Konuştuğu için, düşündüğü için, yazı yazdığı için, kitap yazdığı için, siyaset yaptığı için, milletvekili olan bile insanlar halen cezaevinde iken 9 kez ağırlaştırılmış müebbetle yargılanan sanıklar tutuklu değiller. Yani bu yargının kararını kabul etmemiz mümkün değil. Tabi ki biz sanıkların tutuklanması gerektiğini baştan beri ifade ediyoruz. Sanıkların derhal tutuklanması gerekir.”diye konuşu.



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ